Bič

   
" Za jmény pánů Jaroslava Foglara, F.A.Elstnera a Otakara Batličky je cítit dálky, toulky
přírodou, romantiku, přátelství a kamarádství. Pro nás starší je to svět našeho dětství.
Komu v duši tento svět zůstal, je ten pravý, který ..... "

Tak začalo úvodní povídání brožurky, kterou jsme napsali s Jindrou Zoblem.
Napsali jsme ji pro radost kamarádů, kteří se rádi v duchu přenesou mezi pastevce koní,
dobytka nebo skotu v maďarské pustě nebo v Mexiku, či v Argentině mezi gaučos anebo do
buše v Austrálii. Byla to návaznost na první mistrovství ČR.

Jak jsme s bičem začínali ? Nejdříve jsme vázali uzly, lasovali a učili se plést. Pak jsme si
vyrobili náš první bič. Někomu zůstal doposud, protože se s ním nechce z nostalgie rozloučit.
Technika ovládání biče se od té doby značně změnila.

Postupem času jsme vymysleli a také okoukali od svých kamarádů nové způsoby práskání.
Zdokonalili je a našli mezi nimi souvislosti a určité zákonitosti.
Po spatření dovezených videokazet z Ameriky od Marka Allena a nestora biče Alexe Greena
i dalších aktérů různých show jsme zjistili, že se nemusíme za naši práci s bičem vůbec stydět.
Již nestačily návody a poučky z knížek F.A.Elstnera. Bylo nutné jít dál.
A protože se od F.A.Elstnera ani jiných autorů na trhu neobjevila již žádná knížka, která by se
tímto sportem zabývala, chtěli jsme tuto mezeru vyplnit a udělat kolem zacházení s bičem
systematický pořádek.

Psali jsme i klubový časopis. Ten však pro nezájem členů Wclubu zanikl.
Od myšlenky spojit všechny kamarády alespoň po linkách internetu uběhlo patnáct let.

Nyní pro Vás otevíráme diskusní fórum, ve kterém bychom odpovídali na Vaše dotazy
a kromě toho zveřejňovali různé zajímavosti z této oblasti.

Ptejte se, pokud nebudu moci dát kvalifikovanou odpověď já, slíbil pomoc i Fredy Henkl
a doufám, že se přidají i ostatní.

Modrou oblohu nad hlavou, správnou trefu a mohutný bang Vám přeje

           Jarda Riki Kráčmera


Rikiho stránky o bičích
 
 Jak si vybrat bič :

Nejdříve si ujasněte, k čemu budete bič používat.
Především rozhoduje délka. Biče 2,8m - 3,5m jsou dobře ovladatelné a proto je doporučuji
pro začátečníky. Biče 4m a delší jsou pomalejší a technika práskání je odlišná.
Biče, delší než 6m vám podle mého názoru neumožní plně využít pestrou škálu práskání
a vaši obratnost.

Pro jízdu na koni se používá délka 2,10 - 2,70 m. Tato délka také vyhovuje pro práskání
dvěma biči současně.

Pak se rozhodněte pro typ biče.
Někdo dává přednost bičům s vestavěnou rukojetí, jiný s rukojetí oddělenou od těla biče
poutkem.

Dalším kriteriem je druh kůže, ze které je bič vyroben. Má to vliv na jeho kvalitu, ale
také na jeho cenu. Kůže je tradičním materiálem a má skvělé vlastnosti. Především pružnost,
pevnost, ohebnost a trvanlivost. Nejlepší, ale také nejdražší biče pro výše uvedené vlastnosti,
jsou biče z klokaní a z jelení kůže. Vhodná je i Polytánka, používaná sedláři na šicí řemínky.
Na konci řady je mazaná kravina a chrómka. Nevhodné jsou umělé materiály a koženky.

Čím je bič hustěji a jemněji pletený, tím je kvalitnější. S tím souvisí i kvalita pletení v místě,
kde rukojeť přechází do těla biče (za předním turbanem u bičů s vestavěnou rukojetí).
Zde se nesmí bič lámat, nebo otvírat tak, aby v něm byla vidět duše.
Při ohnutí musí bič držet oblouk.
Turbany nesmějí být volné, jinak sjedou.
Bič by se měl od rukojeti k práskačce pravidelně zužovat.
Důležitá je rovněž váha biče, lépe se práská s těžším bičem, ale neměl by nás brzy unavit.
Posledním kritériem je délka rukojeti. U amerických bičů se osvědčuje rukojeť kolem 25 cm
a u australských bičů 50 - 60 cm. .

J.R.Kráčmera                    Rikiho stránky o bičích

práce s bičem : Jaroslav Riki Kráčmera a Jindřich Zoro Zobl :

                              (po kliknutí na obrázek se otevře zpomalená animace)



boční
muškování
forhend
elstner
nad hlavou vpravo
kladivo
nad hlavou vpravo
muškování
nad hlavou vpravo
osmička
obranné "V"
jednostranné "V"
vertikála
horizontála
žabka
rakušák
žabka
hřbetní
vlnovka
ejhle, pes ;-)



Techniky práskání honáckým bičem na soutěžích v ČR pořádaných W-clubem :


 

Westernovasedla.cz

Miloš Chmel

E-mail: chme@post.cz

       
   

.

.

Ulož.to - sdílej snadno data